2021. április 8., csütörtök

6+1 tanács tőlem neked

1. Bízz magadban és a megérzéseidben, mert te ismered legjobban a gyermekedet. Ha úgy érzed valami nem stimmel a gyermeked viselkedésével, ne habozz utána járni, akár a védőnőnél, akár speciális szakembernél. Az autizmus legnagyobb ellensége az idő! 

2. Nem vagy rossz anya / apa. Sőt a gyermeked sem rossz. Ne higyj azoknak, akik próbálnak meggyőzni arról, hogy rosszul neveled a gyermeked és ez a baja. Az autizmus nem nevelés kérdése. 

3. Hidd el, hogy a gyermeked szeret, csak  nem biztos, hogy ki tudja fejezni. Te jelented a legnagyobb támaszt az életében! Akkor is szeret, ha tombol, és hidd el szüksége van Rád! 

4. Ne terheld túl a gyermekedet! Rengeteg szuper fejlesztés létezik, de képtelenség az összesre eljárni. Gondolj bele, hogy ő még csak egy gyerek, és hamar elfárad, hagyd, hogy gyerek legyen, amikor csak úgy vagytok és semmilyen "feladata" nincs.

5. Ne akarj mindig tökéletes lenni. Engedd meg néha magadnak, hogy nem foglalkozol a lakás állapotával. A gyermeked nem fog emlékezni arra, hogy időnként nem porszivoztál fel, vagy a ruhát csak másnap tudtad újra mosás után kiteregetni, sőt még azt sem fogja a szemedbe vágni, ha néha rendeled az ételt. Viszont arra fog emlékezni, hogy milyen jókat mókáztatok együtt és mennyire szerette mikor este mesét olvastál neki. 

6. Ha úgy érzed nem bírod már tovább és eleged van mindenből, tudd, hogy nem vagy egyedül. Sokan érezzük ezt egy fárasztó nap után. Sokszor érezzük azt, hogy sokkal több energiát fektettünk bele a gyermekünk fejlődésébe, mint amennyi eredményt látunk. Ilyenkor ne add fel, mert minden, amit teszel a gyermekedért meg fogja hozni a gyümölcsét és csodálatos fejlődésen megy keresztül. Lehet, hogy van amire hónapokat kell várni, de ne add fel, mert megéri. Az autista gyermeket nevelő szülőkben hamar kialakul az a fantasztikus tulajdonság, hogy tudjak értékelni az apró eredményeket is. Tarts ki! Nem hiábavaló a munkád!

+1 Ha te jól vagy, ő is jól van! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Feldolgozni vagy elfogadni?

 Az utóbbi időben többen is kérdezték, hogy hogyan lehet feldolgozni a gyermekünk autizmusát?!  Különbség van a feldolgozás és az elfogadás ...