2021. április 18., vasárnap

Legyél hálás!

 

Minden szülő mikor kiderül babát vár, elképzel a gyermekének egy életet. Ha nem is konkrétan orvosnak, vagy ügyvédnek esetleg leendő családi vállalkozónak szánja, ( bár titkon reméli, valamelyik lesz a felsoroltak közül ) de azért azt mindenképp szeretné, hogy egészséges legyen, boldog legyen, legyenek barátai, iskolába járjon, okosodjon, legyen jó tanuló, találja meg élete párját, akivel majd gyermekei lesznek, a lényeg, hogy a lehető legjobban boldoguljon az életben.
Aztán a gyermek 1-1,5 évesen elkezd máshogy viselkedni mint az átlag, furcsa szokásai lesznek, esetleg nem beszél még 4-5 évesen sem. A diagnózis hamar megszületik: gyermekkori autizmus. 

A szülők már nem orvosnak, ügyvédnek vagy leendő családi vállalkozónak szánják, csupán azt akarják, hogy képes legyen az önálló, boldog életre.

 
Villámgyorsan jön az újratervezés.

 
Nem az érdekel, hogy melyik legújabb csúcs szuper játékot kéne megvenni karácsonyra, hiszen a gyerek egy szívószálnak sokkal jobban örül. Most csak az a fontos, hogy 6 éves koráig a lehető leghatékonyabb fejlesztésekre hordjam el a gyereket.
Más szülő magánóvodát keres, ahol a legszuperebb ellátást kapja a kicsi, akinek viszont autista gyermeke van, már annak is örül, ha legalább 1 óvoda várólistára teszi a gyerekét.
Sokan panaszkodnak, hogy a gyerek egész nap össze vissza eszik mindenfélét, eközben az én gyerekem reggeltől estig csak rizibizit fogad el, akár hétfőtől vasárnapig.
Látom a büszke szülőket, ahogy tanítják a gyermeküket biciklizni, összeszorul a szívem ha arra gondolok az én fiam még a kismotorra sem hajlandó felülni.
Hallom mikor szülők arról panaszkodnak, hogy be nem áll a gyereke szája, én a fél karomat oda adnám, ha tudnék vele beszélgetni.

 
Kérlek, most egy percre állj meg és adj hálát azért, hogy a gyermeked játszik a csúcs szuper játékával, légy hálás azért, hogy van hova oviba, suliba járnia. Örülj annak, hogy sok finom ételt eszik meg. Legyél rá nagyon büszke, hogy tud biciklizni, és értékeld azt is, hogy el tudja mesélni a napját Neked.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Feldolgozni vagy elfogadni?

 Az utóbbi időben többen is kérdezték, hogy hogyan lehet feldolgozni a gyermekünk autizmusát?!  Különbség van a feldolgozás és az elfogadás ...